Προχθες σας «υποσχεθήκαμε» να σας μιλήσουμε για τον τρόπο με τον οποίο το Kepler ανιχνεύει τους εξωπλανήτες, αλλά δεν θα το κάνουμε. Οχι ότι μας αρέσει να βασανίζουμε τον κόσμο, αλλά θα το κρατήσουμε κρυφό λίγο ακόμα, για να παραταθεί η αγωνία.
Θα σας μιλησουμε ομως για τον τρόπο με τον οποίο το Kepler στοχεύει σε έναν στόχο και παραμένει σταθερό σε αυτόν. Το σύστημα που χρησιμοποιεί είναι παρόμοιο με αυτό του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, το οποίο και θα σας παρουσιάσουμε.

Το Hubble εξαρτάται από ένα ισχυρό Σύστημα Ελέγχου Στίγματος για να καθορίσει την κατεύθυνση στην οποία δείχνει, να στραφεί προς έναν ουράνιο στόχο και να παραμείνει σταθερός σε αυτόν τον στόχο κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεων. Το σύστημα ελέγχου σημείωσης του  χρησιμοποιεί δύο σειρές υλικού, αισθητήρες και ενεργοποιητές(actuators).
•Οι αισθητήρες συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικά με τη απόσταση του διαστημοπλοίου από τον Ήλιο, τα αστέρια και το μαγνητικό πεδίο της Γης.
•Οι ενεργοποιητές περιστρέφουν φυσικά το τηλεσκόπιο για να το κατευθύνουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Δύο συστήματα ενεργοποιητών περιστρέφουν το Hubble. Τα συγκροτήματα των τροχών αντίδρασης και οι μαγνητικες ροπές. Κανένα από αυτά τα συστήματα δεν χρησιμοποιεί προωθητικά, καθώς τα υποπροϊόντα θα μπορούσαν να μολύνουν το οπτικό πεδίο του τηλεσκοπίου. Ο τρίτος νόμος κίνησης του Νεύτωνα δηλώνει ότι για κάθε δύναμη που ασκείται σε ένα σώμα υπάρχει μια ίση και αντίθετη αντίδραση. Το Hubble χρησιμοποιεί αυτή την αρχή με τους τέσσερις τροχούς αντίδρασης, οι οποίοι είναι μεγάλοι, μαζικοί τροχοί που περιστρέφονται υπό τον έλεγχο του υπολογιστή του τηλεσκοπίου. Εάν ένας από τους τροχούς αντίδρασης γυρίζει δεξιόστροφα, το Hubble θα γυρίσει αριστερόστροφα. Η αλλαγή της ταχύτητας περιστροφής σε οποιοδήποτε από τους τροχούς παράγει μια περιστροφική δύναμη που ονομάζεται ροπή στρέψης. Οι συνδυασμένες αλλαγές στις ταχύτητες περιστροφής των τροχών επιτρέπουν στο Hubble να ελιχθεί ώστε να δείχνει σε οποιαδήποτε θέση στον ουρανό και να μείνει προσηλωμένο σε αυτή. Οι τέσσερις τροχοί αντίδρασης έχουν πλάτος περίπου δύο πόδια (μικρότερο από ένα ελαστικό αυτοκινήτου), αλλά σε μικρη βαρύτητα μπορούν να μετακινήσουν το διαστημικό τηλεσκόπιο  λόγω του υψηλού ποσοστού περιστροφής και της μάζας τους.

ΥΓ: απομένουν μόνο 11 ημέρες για τα Χριστούγεννα!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό επισκεφθείτε: http://cansat.gr/?utm_source=Anti-Spin

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις